Temat polskich smarowideł do chleba chodził za mną już od dawna. Zastanawiałam się, jak go zrealizować i doszłam do wniosku, że co jakiś czas będę Wam pokazywać kilka wybranych produktów z danej kategorii wraz z informacją o ich składzie. Napiszę również, co jeszcze ciekawego jest w ofercie danej marki i w których sieciach stacjonarnych produkty można kupić; produkty większości z wymienionych marek znajdziecie w internetowych sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach z produktami dla wegetarian i wegan.
Serię o smarowidłach do chleba zaczynam od pasztetów warzywnych - starałam się wybrać te o jak najlepszym składzie, przynajmniej wśród innych gotowych produktów dostępnych w sklepach, choć zdaję sobie sprawę, że dla niektórych osób nie do przyjęcia jest na przykład obecność oleju rzepakowego. Decyzję co do zakupu musicie więc podjąć sami - ja po prostu zrobiłam dla Was mały przegląd rynku.
W niedługim czasie przestawię Wam pasty warzywne, hummusy, kremy i masła orzechowe oraz konfitury.
1. READY VEGE, PASZTET Z CIECIORKI, PEKPOL (KLIK). Skład: cieciorka 28%, woda, marchew, pomidory, cebula, pietruszka, sól, olej rzepakowy, przyprawy i ich ekstrakty, kwas askorbinowy = witamina C.
2. PASZTET KOPERKOWY Z CIECIORKĄ, PRIMAVIKA (KLIK). Skład: woda, cieciorka 35%, marchew, seler, cebula, pietruszka, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, przyprawy (zawierają: seler), błonnik pszenny (bez glutenu), por, hydrolizaty białka roślinnego (zawierają: soję i gluten), sól, koperek suszony 0,5%, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.
3. PASZTET SOJOWO POMIDOROWY BIO PRIMAECO, PRIMAVIKA (KLIK). Skład: woda, soja* 42%, cebula*, koncentrat pomidorowy* 19 %, skrobia kukurydziana natywna, olej roślinny słonecznikowy*, przyprawy* (zawierają: seler i gorczycę), sól morska, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C. /* – surowce ekologiczne
4. BIO PASZTET Z FASOLKI KIDNEY, POLONIAK (KLIK). Skład: fasola kidney* 36%, soczewica czerwona*, olej rzepakowy*, otręby gryczane*, cebula*, czosnek*, majeranek*, kminek*, pieprz*, liść laurowy*, sól. / *certyfikowany składnik ekologiczny
5. PASZTET WEGAŃSKI Z ŻURAWINĄ, VEGA UP) (KLIK). Skład: gotowana soczewica (22%) (woda, soczewica), gotowana ciecierzyca (22%) (woda, ciecierzyca), żurawina (6%), jabłko, cebula, gotowana kasza jaglana (woda, kasza jaglana), olej rzepakowy, sól morska, przyprawy naturalne.
6. PASZTET WEGAŃSKI Z ŻURAWINĄ, SANTE (KLIK). Skład: ciecierzyca gotowana 40%, cebula, woda, olej rzepakowy, żurawina suszona 6,2% (żurawina suszona, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), skrobia kukurydziana, błonnik (grochowy, bambusowy), sól morska, aromaty naturalne, przyprawy (gorczyca), kurkuma.
7. EKOLOGICZNY PASZTET Z CZTERECH ZIAREN, FARMA ŚWIĘTOKRZYSTKA (KLIK). Skład: soczewica czerwona*, soczewica brązowa*, soczewica zielona*, cieciorka*, słonecznik łuskany*, siemię lniane*, mąka ziemniaczana*, mąka gryczana*, marchew*, pietruszka*, seler*, por*, tłuszcz kokosowy*, oliwa z oliwek*, sos sojowy*( woda, soja*, sól morska, alkohol*, Aspergillus oryzae), przyprawy*, sól himalajska. /*produkt ekologiczny
8. PASZTET WEGAŃSKI Z FASOLĄ I PESTKAMI DYNI, SANTE (KLIK). Skład: fasola gotowana 40%, cebula, olej rzepakowy, pieczarki, pestki dyni 5%, warzywa suszone (seler, pietruszka), błonnik (grochowy, bambusowy), sól morska, aromaty naturalne, grzyby suszone, przyprawy, ekstrakty przypraw, kurkuma.
9. PASZTET ALA FALAFEL, VEGA UP (KLIK). Skład: gotowana ciecierzyca (44%), warzywa (34% - marchew, seler, cebula), pieczona marchew (14%), woda, ocet jabłkowy, olej rzepakowy, sól, czosnek, curry (w tym gorczyca), pieprz, imbir suszony.
10. DZIARSKIE JARSKIE, PASZTET Z SELERA, PEKPOL (KLIK). Skład: korzeń selera - 32,3%, cebula, masa jajowa pasteryzowana, woda, olej rzepakowy, płatki owsiane (zawierają gluten), siemię lniane, przyprawy, sól, hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję), maltodekstryna, ekstrakt drożdżowy, aromat ( mleko w proszku ), borowik suszony, przyprawy. Może zawierać gorczycę.
11. READY VEGE, PASZTET Z CZERWONEJ FASOLI, PEKPOL (KLIK). Skład: fasola czerwona – 36%, woda, papryka czerwona, cebula czerwona, sól, proszek pomidorowy, przyprawy i ich ekstrakty, olej kokosowy, cukier, kwas askorbinowy = witamina C.
12. DZIARSKIE JARSKIE, PASZTET Z MARCHWI I SOCZEWICY, PEKPOL (KLIK). Skład: marchew 41,7%, woda, masa jajowa pasteryzowana, soczewica 13,9%, cebula, olej rzepakowy, czosnek, sól, przyprawy.
POLSKIE PASZTETY WARZYWNE - KTO, CO I GDZIE
Zdecydowanie najwięcej gotowych pasztetów warzywnych znajdziemy w ofercie PRIMAVIKI z moich podpoznańskich Gądek - pod markami Primavika oraz PrimaEco. Wybierać możecie spośród takich produktów jak na przykład pasztet pieczarkowy z bazylią, pasztet oliwkowy z cieciorką, pasztet ogórkowy z cieciorką, pasztet sojowy z pomidorami czy pasztet warzywny z soczewicą. Szukajcie ich na półkach w między innymi Piotrze i Pawle, Stokrotce, Tesco, Carrefourze.Sześć pasztetów wegańskich czeka na Was w ofercie firmy SANTE. W serii Lovege znajdziecie pasztet z żurawiną, z soczewicą, z ciecierzycą, z pieczarkami, z fasolą i pestkami dyni oraz pasztet wegański z cebulą. Każdy z wymienionych produktów otrzymał certyfikat Viva Vege dla wegan i wegetarian. Pasztety Sante nie zawierają żadnych sztucznych dodatków: substancji konserwujących, barwników, glutaminianów, emulgatorów i spulchniaczy, sztucznych aromatów i barwników. Szukajcie ich w takich sieciach jak Piotr i Paweł, Stokrotka, Auchan, Carrefour czy Tesco.
VEGAUP to kolejna polska marka, może pochwalić się hummusami (o nich napiszę oddzielny post) i pastami bez konserwantów i bez sztucznych barwników. Trudno mi wskazać punkty sprzedaży stacjonarnej - wydaje mi się, że widziałam je kiedyś w Rossmannie oraz w Carrefourze. Na pewno zamówicie je online - chociażby w sklepie Pole na Stole, który dawno, dawno temu na blogu przedstawiałam i który bardzo Wam polecam!
Moim niedawnym odkryciem jest FARMA ŚWIĘTOKRZYSKA z Ćmielowa i jej pasztet z czterech ziaren - wcześniej o firmie nie słyszałam, a trafiłam na nią zupełnym przypadkiem w trakcie przeglądania asortymentu jednego ze sklepów online ze zdrową żywnością. Wiecie, że w ofercie ma między innymi ekologiczny mus jabłkowy i mus dyniowy? To pierwsze polskie słoiczki dla dzieci, na które się natknęłam ;) Nie jestem w stanie wskazać Wam punktów sprzedaży stacjonarnej, ale pasztet znajdziecie w wielu sklepach internetowych.
Kolejnym odkryciem są pasztety Dziarskie Jarskie oraz Ready Vege od firmy PEKPOL - te drugie mają postać... batonika, którego można mieć zawsze pod ręką. Na ten moment znajdziecie je tylko w sieci Netto i w wybranych sklepach sieci Carrefour.
Bio pasztety - z marchwi, z fasolki kidney, z orzechów nerwowca, z pestek dyni i ze słonecznika - czekają na Was w ofercie firmy POLONIAK, którą być może również kojarzycie z mojego bloga. Stacjonarnie wyrobów marki Poloniak szukajcie na półkach ze zdrową żywnością - zarówno w sklepach z tego typu produktami, jak i w dużych sieciach spożywczych, na przykład w Piotrze i Pawle.
Natrafiłam jeszcze na pasztety warzywne - z kaszy jaglanej oraz ze słonecznika - pod marką TO GO; w prezentowanej ofercie dostępne są również pasztety z gęsi i indyka. Niestety nie otrzymałam od firmy odpowiedzi ani w kwestii kapitału, ani w kwestii dostępności produktu w sprzedaży detalicznej w sklepach stacjonarnych.
- Justyna
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Komentarze na blogu są moderowane.
NIE PUBLIKUJĘ KOMENTARZY ZAWIERAJĄCYCH LINKI.
Komentarze zawierające treści obraźliwe i złośliwe, a także zawierające reklamy, linki do sklepów i stron firmowych oraz stanowiące wsparcie dla marketingu szeptanego nie będą publikowane.