Wspomnę też o dwóch firmach, których pasty są teraz dość mocno promowane w różnego rodzaju mediach, ale za którymi nie stoi polski kapitał, czego na pierwszy rzut oka w sklepie nie widać...
1. EKOLOGICZNA PASTA Z DYNI Z SOCZEWICĄ, FARMA ŚWIĘTOKRZYSKA (KLIK). Skład: dynia hokkaido*(99%), soczewica czerwona*(7%), olej kokosowy*, sos sojowy*, sól himalajska*, pieprz czarny mielony*, papryka słodka*, majeranek*. /*produkt ekologiczny
2. HUMMUS PAPRYKOWY, PRIMAVIKA (KLIK). Skład: woda, papryka czerwona 32%, cieciorka 27%, olej roślinny rzepakowy, miazga sezamowa, ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól, koncentrat papryki w płynie (ekstrakt papryki, cukier inwertowany).
3. BIO PASTA Z PESTEK SŁONECZNIKA, POLONIAK (KLIK). Skład: pestki słonecznika, kasza jaglana*, olej rzepakowy*, otręby gryczane*, cebula*, majeranek*, gałka muszkatołowa*, pieprz*, sól . /*certyfikowany składnik ekologiczny
4. HUMMUS KLASYCZNY, SANTE (KLIK). Skład: ciecierzyca gotowana 33%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini12%, błonnik roślinny (grochowy, bambusowy), sól morska, przyprawy, koncentrat soku z cytryny, cukier trzcinowy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma.
5. WA:ŻYWO NA PIECZYWO - FASOLA I PESTKI MALIN, JOYFOOD (KLIK). Skład: fasola czerwona gotowana 40%, olej rzepakowy, seler, woda, cebula, pestki słonecznika, koncentrat soku z buraka czerwonego, cebula suszona, naturalny koncentrat soku cytryny, naturalny koncentrat soku jabłkowego, sól, pieprz czarny, pestki malin 0,24%, kminek.
6. PASTA WARZYWNA Z NUTĄ CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO, ROLNIK (KLIK). Skład: brokuły 28,1%, szpinak 21,1%, cukinia 17,6%, olej roślinny rzepakowy, mąka fasolowa, mąka grochowa, błonnik ziemniaczany i grochowy, woda, por 3,5%, sól, przyprawy, czosnek niedźwiedzi 0,02%.
7. HUMMUS Z OLIWKAMI, SANTE (KLIK). Skład: ciecierzyca gotowana 30%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 11%, oliwki zielone 5% (sól, regulator kwasowości: kwas mlekowy), błonnik roślinny (bambusowy, grochowy), sól morska, koncentrat soku z cytryny, cukier trzcinowy, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma.
8. HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI BIO, PRIMAVIKA (KLIK). Skład: woda, cieciorka* 32%, olej słonecznikowy*, pomidory suszone na słońcu* 16%, miazga sezamowa*15%, 100% sok z cytryny*, czosnek suszony*, koncentrat pomidorowy*, sól morska. /* surowiec ekologiczny
9. BIO PASTA Z MARCHEWKI, POLONIAK (KLIK). Skład: marchewka*, kasza jaglana*, olej rzepakowy*, syrop z agawy*, cynamon*, papryka*, kurkuma*. /*certyfikowany składnik ekologiczny
10. PASTA WARZYWNA Z NUTĄ CURRY, ROLNIK (KLIK). Skład: marchew 48,5%, seler 20,8%, olej rzepakowy, woda, mąka fasolowa, mąka grochowa, błonnik ziemniaczany i grochowy, cebula 2,1%, dynia 1%, szpinak 0,7%, sól, cukier, przyprawy, aromaty (seler), ekstrakt drożdżowy.
11. HUMMUS ZE SZPINAKIEM, VEGA UP (KLIK). Skład: gotowana ciecierzycy (40%), woda, szpinak (14%), pasta sezamowa, sok z cytryny, czosnek, sól morska, kmin rzymski, pieprz.
12. PASTA WARZYWNA Z NUTĄ PAPRYKI, ROLNIK (KLIK). Skład: ziemniaki 39,6%, marchew 26,4%, olej roślinny rzepakowy, woda, mąka fasolowa, mąka grochowa, błonnik ziemniaczany i grochowy, papryka czerwona suszona 1%, papryka 0,7%, por 0,7%, papryka słodka, chilli, sól, przyprawy, aromaty, seler, suszony koncentrat z soku cebuli smażonej, glukoza.
13. HUMMUS CYTRYNOWY, VEGA UP (KLIK). Skład: gotowana ciecierzyca (42%), woda, pasta sezamowa, pieczona cytryna (5%), sok z cytryny, sól morska, czosnek, kmin rzymski, pieprz, tymianek.
POLSKIE PASTY WARZYWNE I HUMMUSY - KTO, CO I GDZIE
Jeśli zapoznaliście się z przeglądem pasztetów warzywnych, z pewnością zauważyliście, że pasty warzywne i hummusy uzupełniają ofertę praktycznie tych samych producentów.W ofercie firmy POLONIAK znajdziecie nie tylko pastę z marchewki czy słonecznika, ale również m.in. pastę z pestek dyni, pastę z ciecierzycy czy też z soczewicy czerwonej. Szukajcie ich w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością oraz na półkach w marketach - na przykład w Piotrze i Pawle.
Firma VEGAUP oferuje - oprócz hummusu naturalnego, hummusu z suszonymi pomidorami, z pikantną papryką oraz hummusu oliwkowego - dwa ciekawe smaki: hummus cytrynowy oraz szpinakowy. Najszybciej natkniecie się na nie w sklepach stacjonarnych i internetowych z żywnością wegańską, z produktami ekologicznymi;
Hummusy znajdziecie także u PRIMAVIKI - poza wskazanym hummusem paprykowym i hummusem z suszonymi pomidorami z linii BIO, czekają na Was m.in. hummus klasyczny czy oliwkowy. Stacjonarnie kupicie je w sklepach takich sieci, jak Piotr i Paweł, Carrefour, Tesco czy Stokrotka, a online - w różnego rodzaju e-delikatesach czy w sklepach internetowych z żywnością wegańską.
W FARMIE ŚWIĘTOKRZYSKIEJ - która jest moim ostatnim odkryciem - czeka na Was pasta z dyni z soczewicą. Szukajcie jej w sklepach internetowych ze zdrową żywnością.
Na pasty natknęłam się też w asortymencie dobrze znanej części z Was firmie ROLNIK. Poza tym wskazanymi na grafice, dostępne są jeszcze dwie pasty: z nutą grzybów leśnych i warzywna o smaku grillowanego kurczaka. Powinny być one dostępne w wybranych sklepach sieci E.Leclerc i Intermarche, a także w Selgrosie.
SANTE w swojej linii Lovege proponuje trzy hummusy: klasyczny, z oliwkami i z suszonymi pomidorami. Szukajcie ich w takich sieciach jak Piotr i Paweł, Stokrotka, Auchan, Carrefour czy Tesco.
Z kolei na półkach w Rossmannie oraz w sieci Carrefour znajdziecie aż sześć pastw warzywnych z serii Wa:żywo na pieczywo od JOYFOOD - szerzej przedstawiłam je w osobnym artykule, TUTAJ.
ZA TYMI PRODUKTAMI STOI ZAGRANICZNY KAPITAŁ...
Pamiętam, że gdy latem w magazynie "Spiżarnia smaków", który wydaje sieć Piotr i Paweł, natknęłam się na pasty warzywne "Wawrzyniec", to zapaliła mi się czerwona lampka i od razu chwyciłam za telefon, by dowiedzieć się, kto za marką stoi. A stoją Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", znane Wam pewnie chociażby z oleju Kujawskiego i margaryny Smakowita. Niestety - choć pasty produkowane są w Polsce - to większościowym udziałowcem ZT "Kruszwica" jest... Bunge, globalny koncern rolno-spożywczy, prowadzący swoją działalność w ponad 40 krajach świata.Kolejnym moim rozczarowaniem są pasty i pasztety warzywne "Z gruntu dobre", o których usłyszałam po raz pierwszy kilka dni temu, gdy przypadkiem natrafiłam na program "Jaka to melodia" w telewizyjnej Jedynce - okazało się, że stoi za nimi Sokołów, będący jednym ze sponsorów tego programu. Udziałowcem Sokołowa z kolei jest grupa Danish Crow, ponoć "największy eksporter mięsa na świecie i największa firma przetwórstwa mięsnego w Europie", więc wiecie - jeśli kapitał ma dla Was znaczenie, to wyżej podałam Wam kilka alternatyw ;)
- Justyna
Już myślałam, że tym razem ja odkryłam coś o czym Ci napiszę. Ty jednak jak zawsze świetnie wykonałaś swoją pracę. Otórz chodzi o pasty Wawrzyniec, który pojawiły się u nas w Topazie. Kupiłam dwie sprawdzając tylko, że Kruszwica jest w polskich rękach. Dalej nie zagłębiałam się. Teraz już wiem.
OdpowiedzUsuńNie znam pozostałych produktów o których piszesz poza jednym, który kupuję już regularnie. Chodzi o Wa:żywo na pieczywo, które polecałaś w sierpniu. Próbowałam już chyba wszystkich smaków i szczerze je polecam zarówno za smak, jak i naturalny skład. Moja ulubiona to fasola z pustkami malin. Kolejny raz dobra robota. Dziękuję.
Uwielbiam takie "smarowidła" <3 Dzięki za wskazanie nowych, smacznych produktów
OdpowiedzUsuńWidzę, że mam nowe "smarowidła" do wypróbowania! :D Świetny blog! Oby więcej takich treści!
OdpowiedzUsuń